Marcio Kogan

 


Marcio Kogan je poznati brazilski arhitekta i osnivač arhitektonskog biroa Studio MK27, koji je jedan od najcenjenijih u Brazilu, ali i globalno. Rođen 1952. godine u São Paulu, Kogan je započeo svoju karijeru u oblasti filma, što se odrazilo na njegov specifičan pristup arhitekturi – njegov rad često kombinuje osećaj za naraciju i prostor. Pre nego što se posvetio arhitekturi, bavio se režijom, što mu je omogućilo da razvije jedinstven pogled na dizajn, sa naglaskom na atmosferu i detalje.

Njegovi projekti su često minimalistički i svedeni, sa jakim uticajem modernizma, karakterisani jasnim linijama, jednostavnošću oblika i pametnim korišćenjem prirodnih materijala poput drveta i betona. Koganove zgrade su poznate po tome što savršeno integrišu unutrašnje i spoljašnje prostore, često koristeći velike staklene površine kako bi stvorio osećaj fluidnosti između prirode i arhitekture.

Studio MK27 je dobio mnogobrojne nagrade, a njegovi radovi uključuju stambene objekte, hotele, kao i komercijalne prostore širom sveta. Pored dizajna, Kogan često promišlja o uticaju arhitekture na društvo, balansirajući luksuz sa održivošću i funkcionalnošću.


Comments