Arthur Casas


 Arthur Casas je jedan od najistaknutijih savremenih brazilskih arhitekata i dizajnera, poznat po svom eklektičnom stilu koji uspešno kombinuje brazilski modernizam sa globalnim dizajnerskim uticajima. Osnivač je Studio Arthur Casas, biroa sa sedištima u São Paulu i Njujorku, koji se bavi arhitekturom, urbanim planiranjem i dizajnom enterijera.


Rođen u São Paulu 1961. godine, Arthur Casas je diplomirao arhitekturu na Univerzitetu Mackenzie. Njegov rad obuhvata širok spektar projekata, od luksuznih stambenih objekata i hotela, do komercijalnih prostora, restorana i nameštaja. Ono po čemu je posebno prepoznatljiv jeste njegova sposobnost da projektuje prostore koji stvaraju balans između prirode i urbanog konteksta. Koristi prirodne materijale, čiste linije i velike prozore kako bi zgrade bile u dijalogu sa svojim okruženjem.


Jedan od njegovih najslavnijih projekata je Casa da Fazenda, modernistička vila koja je savršen primer Casasovog pristupa u kojem se luksuz i jednostavnost prepliću. Takođe, poznat je po dizajnu za restorane KAA u São Paulu i radovima na projektima luksuznih hotela poput Emiliano Hotel.


Arthur Casas veruje u održivost i harmoničan dizajn, pa mnogi njegovi projekti uključuju ekološke aspekte, poput energetske efikasnosti i korišćenja recikliranih materijala. Njegov rad je često opisan kao "bezvremenski modernizam" jer uspešno kombinuje savremene elemente sa nasleđem brazilske arhitekture 20. veka, a i dalje odražava jedinstveni lokalni duh.


Comments