Zamisljanje arhitektonskog prostora

Arhitektonski prostor
Vizuelna kompozicija - esteticno uredjenje vizuelnih elemenata, harmonija i ritam, boja, kontrast ukljucujuci osecaj ,,za lepo,, i emocije. Ipak postoje pravila. Arhitekte cesto koriste pravila ko sto su simetrija, da prikazu pricip reda i moci, ili asimetriju da prikazu osecaj pokreta i promene, koristimo horizontale da prikazemo osecam mira, ili verikale da prikazemo inspiraciju, svi ovi principi sluze da prikazu kako nas mozak radi i kako shavata prostor. Mi svi imamo nesvesni deo koji pravi asocijacije na vizuelne elemente i proizvodi osecanja, zvuk cak i miris, ukus, tj. ukljucuje nasa cula.
Arhitektura je u komunikaciji. Posao arhitekte je kao reditelj, nesto kao kouc, mentor, medijator, kao reditelj, koji radi sa glimcima, fotografima koji svi mogu biti mnogo bolji od njega, no arhitekta ima koncept, ideju koju sledi. Arhitekta treba da ima otvoreni um, da bude radoznao, da ne bude fiksiran na nesto , kao na lose uverenje.
Arhitekte uredjuju forme i prostor i tako stvaraju. Forma je nesto sto vidimo, solid, a prostor je sve izmedju tih formi, prostor je praznina, arhitektura je preokupacija prostorom, iako arhitekte projektuju forme, mi pravimo zidove, platforme, ali sve te forme sluze da  kreiramo artikulisan prostor. Arhitekte koriste forme da kreiraju prostor.

Principi vizuelne kompozicije 
Forme i prostor imaju efekat na nasu percepciju i evociraju osecanja i zanacenja, sibolicka znacenja. Oblik, forma mogu biti geometrijski i organski. Meterijal je ono od cega su napravljene forme. Jaka vazna stvar je transparentnost materijala, transparentan materijal otvara prostor, a netrasparentan materijal ga odvaja. Materijal stvara osecaj dopadanja i tezine prostora. 
Vazna stvar prostora je velicina i proporcije. Velicina prostora i proporcije mogu da izozovu razlicita osecanja, u hramovima gde je velicina prostora velika, i visoke tavanice, stvara se prostor da smo veci od sebe, da smo uzviseni, kad malog  prostora sa niskim plafonom , osecamo se skuceno, zarobljeno.. obratiti paznju na velicinu prostora , proporcije, i visunu prostora i time kontrolisati osecaj koji se stvara u njemu.
Enterijer ja posebna kategorija, i definisan je vez postojecim zidovima, kad se posmatra eksterijer, mora se posmatrati cela okolina, jer ne cini samo objekat prostor , posmatrati komunikaciju i vizuelne odnose elemenata prostora, onih koje smo stvorili i one koje smo zatekli . Jedna stvar pozvezuje enterijer i eksterijer, a to je tranzicija prostora, to je prostor izmedju ekterijera i enterijera, prelaz. Cesto su ti prelazni prostori tacke fokusa u arhitekturi, one formiraju iskustvo , i dozivljaj arhitekture, prelaz iz javnog u privatno, u intimno.