po čemu se život posle pedesete razlikuje od svih prethodnih faza života?

preuzeto od https://www.facebook.com/milan.strongman

 Znate li po čemu se život posle pedesete razlikuje od svih prethodnih faza života?
Po tome što smo nespremni. Niko nas ne uči i sprema za život posle 50. 

Kad se rodimo za nas se potpuno brinu roditelji, uče da hodamo, da pričamo, kako da se ponašamo, spremaju za detinjstvo. 
U detinjstvu nas spremaju za tinejdžersko doba i drugačiji možda i odgovorniji život. 
Iz faze tinejdžerskog doba uklizavamo u svet odraslih i okolina je puna ideja kako bi mi trebali da živimo što nesebično dele sa nama kroz društvene norme i savete. 
Zatim se mi razmnožimo, pa smo mi ti koji idemo na posao i učimo decu kako da hodaju, kako da pričaju,... spremamo ih za školu.
Onda smo mi ti koji ih spremamo za srednju školu, za faks, za brak, objašnjavamo kako se čuvaju deca, pomažemo, …
U prvoj polovini ove priče smo objekat radnje nama upravljaju. Posle postajemo funkcija oca, majke, vaspitača, kolege, finansijera, …
Do 50-e godine imamo manje više mapu po kojoj se krećemo i ponašamo. Onda deca odrastu i počinju da se brinu sama o sebi. 

Tada se u dobroj meri gasi naša funkcija funkcije. 
Tu granicu od 50 prelazimo sami bez ideje šta dalje. Neraspoređeni.

U našem društvu ne postoji jasna priča kakva su očekivanja od nas, kako da se ponašamo, da l smo funkcija ili smo objekat kad pređemo 50.
A sa 50 imate vremena za sebe, zdravlje, u snazi ste, relativno oslobođeni društvenih obaveza, puni iskustva… Pred vama je “ciljna ravan” od dobrih 40 godina. 
Da bi tih preosatalih 20-30 posle 50-e bile više 35 - 45 godina i da bi bile kako treba potrebno je da budemo zdravi, da se dobro osećamo u svojoj koži i fizički i emotivno, da preuzmemo na sebe odgovornost da preostalo vreme ispunimo sadržajem kakvim želimo bez griže savesti i reakcije na eventualne osude okoline. 
Imate dovoljno vremena za nova iskustva, nova znanja, nove hobije, nove ljude, 
Ja bih ponudio alat koji može da vam pomogne da se uselite u te pedesete godine i da vam bude dobro. Ovo je jedan primer kako da jedno po jedno sklopimo život posle 50. Krećemo iz nedelje u nedelju da ubacujemo laganu naviku. 

Nedelja 1.                                                                                                                                                                                              
Hajde u prvoj nedelji da sredimo stvari koje su lake. Da idemo u krevet u 11 i da ustajemo u zoru. Manite se ekrana telefona i kompjutera barem 2 sata pre spavanja. Manite se hrane barem sat ipo pre spavanja. Soba neka bude oko 22 c, tiha, krevet udoban. 
Uz to uvedite naviku da pijete 4 litra vode dnevno. Prva stvar ujutru je 0.3l mlake vode da se rehidrirate
Eto to je prva nedelja, nije teško
Nedelja 2                                                                                                                                                                                                  
Naš najveći organ na telu su noge. One služe da nas “prevezu” do tačke B. Da krenemo da svakog dana hodamo barem pola sata. Ako je teško zbog težine, bolova u kolenima nađite meru koliko možete da hodate a da možete da se oporavite do sutra. I tako svakog dana do kraja života.
Počnite decu da tretirate kao odrasle, ne vaspitavajte, družite se sa njima. Počnite da razmišljate koliko se često viđate sa njima i razmislite o standardnom terminu za porodično okupljanje. 
Takođe gledajte da barem 2 puta nedeljno imate svoje vreme sa partnerom bez telefona, televizora, bioskopa, … Da radite nešto zajedno. 
Provedtie barem 20 minuta na suncu svakog dana. Dobro je za imunitet, kosti i raspoloženje. 
Nedelja 3.                                                                                                                                                                                                   
Sa godinama posle 35 gubimo po 1% mišićne mase godišnje. Dva su faktora: fizička neaktivnost i manjak proteina u ishrani. Jako je bitno da sprečimo pad mišićne mase sa godinama. Hajde da uvedemo red u ishranu da imamo dovoljno proteina. Merka je 2 grama na kilogram vaće idealne težine (bez sala). Metodom palca 25% gramaže mesa je sadržaj proteina.
Još jedna stvar koja može da bude teška. Smanjujte alkohol. 4 pića nedeljno. Ako ste kao ja, onda jednom nedeljno 4 piva. Mislim stari ja, sad sam kao prestao. 
Kad smi već kod higijene izbacite procesiranu hranu. Sve šećere, slatkiše, sokove, testa, … Da, meso i salata. Proceisrana hrana je droga na kojoj zarađuje prehrambena industrija a mi postajemo nezdravi “narkomani” koji pune budžet ljudima koji nas truju. Ishrana se svodi na meso, jaja, sireve i salatu. Voće retko i samo bobičasto. Voće je prirodni slatkiš a nama ta energija ne treba. 
Nedelja 4.                                                                                                                                                                                                      
Ubacite čitanje. 20-30 minuta svaklog dana. Nije bitno čega samo čitajte. Održavate mozak aktivnim, upoznajete pametne ljude kroz njihove tekstove, posećujete predele koji nam biloški i geografski nisu dodeljeni. 
Posvetite se mentalnoj higijeni. Prvi korak da vam bude bolje je da izbacite loše. Često u okruženju imamo ljude koje smo ili prerasli ili koji loše stare pa su puni negativnosti, ljutnje ili su opterećujući. Polako ih gurajte od sebe. Zadržimo samo ljude i situacije koje nas raduju ili jačaju.
Na društvenim mrežama odpratite sve gde je nasilje, pucnjava, nesreće, .. odpratite medije, političare, portale,... Čak i odbacite gledanje sporta. Bavite se sobom, svojom poridcom, biznisom i svojim životom i zdravljem. Sve je to magla i buka koja nas sprečava da se bavimo svojim životom. Izbacite vesti, politiku i vrhunski sport iz života i gledajte kako se lagano fokusirate na sebe i svoj napredak. 
Nedelja 5.                                                                                                                                                                                                    
Organ dugovečnosti je mišić. Što smo jači imamo bolje šanse da budemo zdravi i da dugo budemo zdravi to jest dugo živimo. Ishrana sa dovoljno proteina i trening snage 5 x smanjuju šansu iznenadne smrti po bilo kom osnovu i bukvalno anulira loše navike u ishrani i pušenje. Jači ljudi žive duže. Dok vežbamo naši mišiči luče supstance koje utiču dobro na naše raspoloženje, smanjuju nivo stresa i depresije, daje nam više energije. 3 treninga snage nedeljno mahom od višezglobnih vežbi. 
Ubacujemo: Vitamin D - svi smo u manjku, magnezijum -  srčani ritam, opuštanje krvnih sudova, obaranje pritiska,  cink - elastičnost krvnih sudova, antioksidant, smanjivanje upala , omega 3 masne kiseline -  zdravlje srca, regulisanje lipidnog statusa,.., kreatin -  održanje mišićne mase i mentalna oštrina. Nije teško a daje nam veće šanse da budemo zdravi. 
Nađite nekog da vas vodi kroz trening i ishranu. Nekog kom nije prvi put i ko razume da se potrebe rekreativaca razlikuju od potreba sportista. Sa 20% odricanja do 80% rezultata. Lakše je mego 100% odricanja do 100% rezultata. Previše je to odricanja. 
Nedelja 6.                                                                                                                                                                                                   
Lekarski pregled. Idemo na detaljan sistematski sa labortorijom. Velika je verovatnoća da nešto nije uredu. Ali mi smo na dobrom putu pa nam je to samo podstrek da nastavimo sa ishranom, treningom i naivkama. 
Ne idemo kod lekara baš prve nedelkje da se ne ubedarimo. Neke ljude loši razultati prepadnu a neke motivišu. 
Nađi na youtube, facebooku, instagramu… ljude koji te jačaju i teraju da ostaneš u svojim navikama. Analiziraj, uči, pamti sve što te jača. 
Počni da smanjuješ temperaturu vode kojom se tuširaš. Cilj je da za neko kraće vreme bude skroz hladna. Tuširanje hladnom vodom ujutru je velika pobeda nad komformizmom koji nas omekšava a i diže više dopamin (hormon sreće) više nego opojne droge. Tušuiranje hladnom vodom je potvrda da smo rešeni da budemo zdravi i vodimo sadržajan život. 

Nastaviće se…
Napišite u komentaru kako vam se sviđa plan za nas preko 40-50.

Comments