ZLOCIN I KAZNA - DOSTOJEVSKI - borba da se pobegne od pravde i kazne koja ce uslediti


 "I trusted you. I don't know if you've noticed this, but I don't do that. And you have reminded me why that is."

Ako je zlocin i kazna od Dostojevskog jedno veliko bude vina, onda je ovaj film jedna casa koju popijes uz veceru. Jer upravo se o tome radi, o prestupu koji je pocina glavna junakinja filma, borbi da pobegne od pravde i kazni koja ce uslediti.

CAN YOU EVER FORGIVE ME

https://www.youtube.com/watch?v=UvJIaNsf_bY

,,Li (Melissa McCarthy) je iza sebe imala nekoliko relativno uspešnih biografskih knjiga, ali je ispala iz modernih tokova savremene književnosti. Više nije mogla da dobije ni avanse za svoje knjige, a u prilog tome je išlo i njeno ponašanje, koje nije bilo u skladu sa javnim nastupima i promocijama. Sticajem okolnosti otkriva svoj talenat u falsifikovanju pisama poznatih ličnosti poput Ketrin Hepbern ili Doroti Kilgalen. Taj vid obmane za nju takođe predstavlja i umetnost, a u tom poduhvatu će joj pomoći poznanik Džek (Richard E. Grant)… 
Osim predstavljanja događaja, scenario nam prikazuje beznadežnost naše junakinje, kao i dublju analizu njene ličnosti. Li je komična jer poseduje nemarni stav prema drugim ljudima, ali je u suštini usamljena i ranjena žena. Njena grubost i loš temperament nisu samo deo njene psihe, već su i simptomi egzistencijalne panike. Pored mačke, društvo joj pravi Džek Hok, kome u životu cveta još manje ruža nego Li. Njihove životne situacije brzo formiraju vezu između njih dvoje, a dopalo mi se što je ta veza unapred lišena bilo kakvog ljubavnog ili seksualnog prizvuka.
,,kaje zbog svojih postupaka, ali je očigledno da ne razume koncept promene,,

Comments