tursija




Recept br 1 – za one koji vole zaista kiselu turšiju
5 litara vode
1,5 litra sirćeta
7 kašika šećera
7 kašika soli
1 konzervans
lorber i biber u zrnu po ukusu

  • 10 l vode
  • 500 g soli
  • 250 g šećera
  • 200 ml esencije
  • 10 g vinobrana
  • 10 g konzervansa

  • Ovo je količina preliva koja je dovoljna za 5 kg povrća
  • 3l vode
  • 1l sirćeta
  • 150 g soli
  • 200 g šećera
  • 10 g konzervansa
  • 5 g vinobrana
  • 1 kesica bibera u zrnu

  • 10 l vode
  • 350 g soli 
  • 2 vinobrana
  • 2 konzervansa 
  • 200 g esencije 
  • 1 šoljica šećera 

  • Potrebno je:
  • -1l sirćeta
  • -3l vode
  • -300g šećera
  • -150g soli
  • -1/2 kesice vinobrana

  • 1 l prokuvane vode
  • 9 l hladne vode
  • 300 g soli
  • 200 g šećera
  • 2 l 9 % alkoholnog sirćeta
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • 2 kesice vinobrana
  • 2 kesice konzervansa
  • 40 dkg šećera
  • 20 dkg soli
  • 1 vinobran
  • ako vam je prejako,samo dodajte još malo vodekantica s poklopcem od 10 kg
  • 5 kg povrća po izboru (ja sam stavila kupus,mrkvu,cvjetaču i zelenu rajćicu)
  • 1 l alkoholnog octa
  • 3 l vode  
  • 5 kg povrća po izboru za turšiju (krastavčići, paprike, šargarepa, zeleni paradajz...)
  • 5 l vode 
  • 1l sirćeta 
  • 13 supenih kašika šećera
  • 5 supenih kašika soli
  • 1 kesica vinobrana
  • začini: biber u zrnu, mirođija, ren...

Voda/ osnovna smjesa 4 l vode 800 ml alkoholnog octa 9 % 5 supenih kašika šećera 5 supenih kašika soli 1 vinobran

1 llitar alkoholnog belog sirćeta 9% 3 litre vode 250gr šećera 200gr soli 1 keseica vinobrana 10 gr. 1 kesica konzervansa 5 gr. 20ili 30gr šarenog bibera Sve navedene sastojke staviti u veću šerpu i pustiti da provri kad provri kuvati 15 minuta . Preliv ohladiti. Najbolje je preliv skuvati dan ranije .

  • 1 llitar  alkoholnog belog sirćeta 9%
  • 3 litre vode 
  • 250gr šećera 
  • 200gr soli 
  • 1 keseica vinobrana 10 gr. 
  • 1 kesica konzervansa 5 gr. 
  • 20ili 30gr  šarenog bibera 
  • Sve navedene sastojke staviti u veću  šerpu i pustiti da provri kad provri kuvati 15 minuta .
  • Preliv ohladiti.
  • Najbolje je preliv skuvati dan ranije .4l vode 1l sirćeta 9% 2kesice vinobrana od 5g ili 1vrećica od 10g 1čaša šećera (200ml) 1/2 čaše soli (200ml)

Comments