REVIT PAREMETRI I INSTANCE SUTINA REVITA

 

U ovom objašnjenju o parametrima u Revitu, naglašava se kako oni igraju ključnu ulogu u upravljanju i manipulaciji elementima u projektu. Glavna ideja je da parametri kontrolišu sve u vašem modelu, a promena u bilo kom pogledu ili na bilo kom elementu utiče na ceo projekat, jer različiti pogledi prikazuju isti 3D model.

Paleta svojstava prikazuje parametre i svojstva svakog izabranog elementa, a korisnik ih može direktno menjati. Na primer, promena nagiba krova ili pomeranje zida odmah se odražava u svim povezanim pogledima. Ovo naglašava važnost shvatanja da radite na jednom modelu, a ne na različitim pojedinačnim prikazima. Svi prikazi su samo različiti prozori u isti model, što čini rad na projektu fleksibilnim i efikasnim.

Promene koje korisnik napravi u paleti svojstava, kao što je podešavanje nagiba krova, automatski se primenjuju kada se kursor pomeri sa palete, što omogućava brzu i jednostavnu kontrolu modela. Ovaj pristup omogućava da se korisnik lako prebacuje između različitih prikaza, koristeći onaj koji je najprikladniji za trenutni zadatak.

Parametri tipa predstavljaju osobine koje su zajedničke za sve elemente određenog tipa. Kada promenite parametar tipa, sve instance tog tipa u modelu će se ažurirati. Na primer, ako izmenite debljinu zida u parametrima tipa, svaki zid tog tipa u vašem projektu će odmah odraziti ovu promenu.

S druge strane, parametri instance odnose se na osobine koje se mogu prilagoditi pojedinačnim elementima. Ove promene utiču samo na odabrani element, a ne na ostale elemente istog tipa. Na primer, ako promenite visinu određenog zida (instance), ostali zidovi tog tipa ostaju nepromenjeni.

Glavna razlika je u tome da parametri tipa utiču na sve instance tog tipa u projektu, dok parametri instance utiču samo na određeni element koji ste odabrali.

Primer prozora i zida u tekstu ilustruje kako se ova dva parametra primenjuju.


Comments