TUSIJA

4l vode 1l sirce 200gr soli i 150 gr secera i vinobran

Sastojci
Potrebno je:
2 kg šargarepe

Sirup:
1 l vode
9 kašika šećera


250 ml sirćeta
1 vinobran
nekoliko listića svežeg celera
nekoliko listova peršuna
po želji biber u zrnu
2 kašike soli
Priprema
Šargarepe oprati, očistiti i naseckati na kolutove pa poređati u veći, dublji sud.
U šerpu naliti vodu, dodati šećer i so, promešati pa staviti da provri i kuvati dok se šećer i so ne rastope, 3-5 minuta.
Skloniti sa vatre pa dodati sirće i ostaviti da se ohladi. U ohlađen rastvor razmutiti vinobran.
Šargarepe preliti ohlađenim rastvorom, pokriti čistom krpom i ostaviti 24 sata da odstoji.
Sutradan šargarepe poređati u čiste, oprane tegle, dodati sitno iseckan peršun i celer, biber u zrnu i po želji lovorov list.
Naliti do vrha tegle pripremljenim rastvorom.
Poklopiti i ostaviti da stoji na tamnom i hladnom mestu.


ko 5kg *somborka* paprike
2.5 l vode
200 ml aromatizovanog sirćeta
200 g soli


300 g šećera
1 konzervans
1/2 vinobrana
2 veće glavice belog luka
1 veza pešruna
2 šargarepe
po želji nekoliko zrna bibera i listova lovora
po želji nekoliko listića celera

Presolac:

10 l vode
300 g soli
200 ml esencije
1/2 čase od jogurta šećera
2 kesice konzervansa
1 kesica vinobrana

5 kg krastavaca kornišona
3 l hladne vode
900 ml alkoholnog octa 9%
90 g soli
180 g šećera
papar u zrnu
sušeni kopar


700 g feferona
- 1.5 litar vode
- 1/2 l al. sirćeta
- 1 kašika soli
- malo bibera u zrnu


4l vode 1l sirce 200gr soli i 150 gr secera i vinobran

Comments