REVIT TRAKA SA ALATIMA

 

Meni traka (Ribbon menu) u Revit-u je ključni deo interfejsa, dizajniran da grupiše sve alate i komande prema funkcijama u okviru različitih kartica. Evo pregleda kako funkcioniše:

Kartice menija:
Na vrhu trake nalaze se različite kartice poput Architecture (Arhitektura), Structure (Struktura), Systems (Sistemi), Insert (Umetanje), Annotate (Označavanje), Analyze (Analiza) i druge.
Svaka kartica sadrži specifičan skup alata koji su relevantni za određenu disciplinu ili tok rada. Na primer,
Kartica arhitekture:

Na levoj strani nalazi se kartica Architecture (Arhitektura), koja sadrži panela sa svim glavnim arhitektonskim elementima, kao što su zidovi, vrata, prozori, komponente, stubovi, podovi, plafoni, krovovi, itd. U okviru kartice se takođe nalaze alati za cirkulaciju (rampama i stepenicama), otvaranja, datume za kreiranje nivoa i mreža, kao i radne ravni.
Kartica strukture:

Kartica Structure (Struktura) sadrži alate povezane sa strukturalnim inženjerstvom, uključujući sisteme grede, nosače, čelične konstrukcije i alate za kreiranje armature.
Kartica sistema:

Kartica Systems (Sistemi) fokusira se na MEP (mehaničke, električne i vodovodne) alate, kao što su električni sistemi, grejni sistemi i svetlosni alati.
Kartica umetanja:

U okviru kartice Insert (Umetanje) možete povezivati ili uvoziti druge datoteke, kao i učitavati dodatne komponente ili porodice iz Autodeskove online biblioteke.
Kartica označavanja:

Kartica Annotate (Označavanje) sadrži alate potrebne za dokumentovanje, označavanje i detaljisanje vašeg modela i prikaza.
Kartica analize:

Kartica Analyze (Analiza) omogućava analizu vašeg modela u različitim aspektima, uključujući njegovu strukturnu i termalnu efikasnost.
Kartica masivnog oblikovanja i terena:

Kartica Massing and Site (Masa i teren) uključuje alate za izradu studija i stvaranje topografije za vašu zgradu.
Kartica saradnje:

Kartica Collaborate (Saradnja) omogućava rad sa drugim korisnicima kroz proces deljenja rada, kao i osnovne alate za koordinaciju.
Kartica pregleda:

Kartica View (Prikaz) se koristi za kreiranje novih prikaza, kao što su preseci, oznake, elevacije i planovi.
Kartica upravljanja:

Kartica Manage (Upravljanje) obuhvata postavke projekta, uključujući materijale, SNAP postavke, osnovne informacije o projektu, debljine linija i stilove.
Kartica dodataka:

U okviru kartice Add-ins (Dodaci) možete dodavati dodatne funkcionalnosti preuzimanjem dodataka iz aplikacije Autodesk.
Kartica izmene:

Kartica Modify (Izmena) sadrži sve alate za uređivanje i manipulaciju elemenata koje ste postavili u dizajn.
Reorganizacija panela:

Svaki panel ispod kartica može se reorganizovati tako što se uhvati panel levim tasterom miša i povuče na željeno mesto. Ipak, preporučuje se da novi korisnici zadrže podrazumevani redosled, jer je to obično prilagođeno tipičnom radnom toku.
Ikone i prečice:

Alati u panelima često imaju male ikone sa opisima i grafičkim prikazima. Takođe, prečice na tastaturi su prikazane pored naziva alata kada pređete mišem preko njih.
Brzi pristup:

Brzi pristup alatka (Quick Access Toolbar) se može prilagoditi dodavanjem alata iz menija. Ovaj alat se može premestiti iznad ili ispod trake sa menijima.
Smanjenje prostora:

Kako se korisnici upoznaju sa Revitem, mogu smanjiti traku menija kako bi dobili više prostora za rad.
Otkazivanje komandi:

Kada je aktivna neka komanda, možete je otkazati pritiskom na taster Escape ili klikom na dugme Modify (Izmena).
Prilagođavanje interfejsa:

Ako radite samo sa arhitekturom, možete pojednostaviti interfejs uklanjanjem alata koji vam nisu potrebni. To možete učiniti preko aplikacijskog menija (veliko R u gornjem levom uglu) pod opcijama za korisnički interfejs.

Comments