revit 19

 Pristup obrazovnom softveru i navigacija u Revit-u


Ako želite da pristupite softveru kao što je Revit besplatno ili uz sniženu cenu, posebno ako ste student ili nastavnik, možete koristiti obrazovne resurse koje nudi Autodesk. Evo vodiča kako to da uradite:

Pristup obrazovnom softveru:

Posetite Autodesk obrazovnu zajednicu da preuzmete obrazovne verzije njihovog softvera.

Kreirajte nalog i izaberite softver koji želite da preuzmete bez ikakvih ograničenja.

Izbor i preuzimanje softvera:


Prijavite se ili ulogujte na svoj nalog.

Izaberite softver koji vam je potreban (npr. Revit).

Pratite uputstva za preuzimanje i instaliranje softvera.

Navigacija u Revit-u:


Otvorite Revit i upoznajte se sa interfejsom.

Početna stranica će imati opcije za pokretanje novog projekta, otvaranje postojećih projekata i pristup različitim alatima.

Kreiranje i upravljanje projektima:

Da biste započeli novi projekat, izaberite neki od dostupnih šablona.

Šabloni uključuju opcije za različite vrste projekata, kao što su arhitektura ili strukturalni dizajn.

Na primer, možete da kreirate novi projekat, porodicu ili konceptualne mase.

Rad sa fajlovima:

Revit koristi specifične ekstenzije fajlova:

.rvt za projekte

.rfa za porodice

.rte za šablone

Možete otvoriti, sačuvati i izvesti fajlove u različitim formatima.

Izvoz i izveštavanje:

Izvezite svoj rad u formatima kao što je .fbx za korišćenje sa drugim softverom kao što je 3ds Max.

Generišite izveštaje i dokumentaciju po potrebi.

Dodatni resursi:

Za dodatne smernice o korišćenju Revit-a, uključujući razumevanje opcija konfiguracije i interfejsa, razmislite o gledanju tutorijala ili istraživanju dodatnih obrazovnih materijala


Uvod u Revit i osnovne informacije

Pozdrav svima,

Izvinjavam se ako nisam bio jasan u vezi sa arhitekturom. Danas želim da vam predstavim Revit i nadam se da ćete ga brže savladati kroz ovo video uputstvo. Pokazaću vam praktične informacije koje treba da znate pre nego što započnete rad.


Na ekranu možete videti da je Revit moćan alat za arhitekturu. Omogućava vam rad sa arhitektonskim planovima, dizajnom i konstrukcijom, podržavajući više disciplina. Da biste koristili ovaj softver, potrebno je da razumete osnovne koncepte i kako da se snalazite sa njim.


Pre nego što pređete na korišćenje softvera, važno je da znate osnovne informacije o njemu. Iako možda imate iskustva sa drugim softverima, važno je razumeti osnovnu funkcionalnost Revita. Ako ste u fazi da izaberete softver, preporučujem da istražite najbolje karakteristike koje Revit nudi.


U ovom video snimku ću vam prikazati kako da koristite Revit za kreiranje osnovnih radnih tokova i rada sa projektima. Pokazaću vam kako da kreirate projekte, koristeći različite šablone i alate koje Revit nudi. Takođe ću vam objasniti kako da koristite opcije za izvoz i izveštavanje iz Revita.


Kreiranje i upravljanje projektima:

Revit omogućava kreiranje različitih vrsta projekata kao što su planovi, porodice i konceptualne mase.

Možete koristiti različite šablone za kreiranje vaših projekata i raditi sa parametrickim modelima.

Rad sa elementima:

U Revitu možete modelovati elemente kao što su zidovi, prozori i vrata koristeći različite alate i opcije.

Važno je da pravilno modelujete elemente kako bi projekat bio tačan i funkcionalan.

Izvoz i izveštavanje:

Revit omogućava izvoz u različite formate kao što su .fbx za 3D Max i generisanje izveštaja.

Možete koristiti opcije za izvoz i izveštavanje kako biste delili svoje radove i rezultate sa drugima.

Preporuke za rad sa Revitu:

Pre nego što započnete rad sa Revitu, proverite da li vaše računare ispunjava minimalne tehničke zahteve.

Ako radite sa velikim modelima, možda će vam biti potreban jači računar.

Obrazovne i karijerne mogućnosti:

Ako želite da se bavite arhitekturom ili inženjeringom, znanje Revita može vam pomoći da pronađete poslove i unapredite svoje veštine.

Razumevanje metodologije i osnovnih koncepata je ključno za uspešno korišćenje softvera.

 prikazati razlike između grafičkih prikaza.


Na primer, prikazao sam jednostavan projekat i pokazao kako možete da prilagodite prikaz prema svojim potrebama.

Primer: Imamo svojstva kao što su strukturalni planovi. Možete da pregledate različite grafičke prikaze i vidite kako se sve odvija. U ovom primeru, možete videti osnovne informacije kao što su prozori i drugi elementi.

Možete koristiti različite predloške i prilagoditi izgled vašeg projekta. Na primer, možete da koristite wireframe prikaz ili realističan prikaz elementa.

Ako otvorite različite predloške, možete da vidite kako izgledaju u različitim scenama. Na primer, ako koristite određeni predložak, možda ćete morati da potrošite više resursa, pa je važno izabrati pravi prikaz za svoje potrebe.

Takođe, možete prilagoditi lokaciju i datum projekta kako biste videli kako se prikaz menja u različitim uslovima. Na primer, možete promeniti dan u nedelji ili mesecu i videti kako senke utiču na prikaz.

Ako želite da sakrijete određene elemente ili prilagodite prikaz, možete koristiti opciju za aktiviranje ili deaktiviranje određenih elemenata. Na primer, ako želite da sakrijete određeni deo, možete ga isključiti iz prikaza i zatim ponovo uključiti kad vam zatreba.

Takođe možete koristiti opciju "Crop View" da biste prikazali samo određene delove vašeg modela. Ovo je korisno ako radite na velikim projektima i želite da se fokusirate na specifične delove.

Ako imate specifične zahteve za prikaz, kao što su različite vrste svetlosti ili senki, možete koristiti dodatne opcije za prilagodbu. Na primer, možete prilagoditi svetlost i senke tako da odgovaraju vašim potrebama i tako poboljšate vizualizaciju vašeg projekta.

Ako želite da izvezete ili kreirate render, možete to uraditi iz opcije za prikaz. Takođe, možete koristiti alatke za vizualizaciju i prikaz kako biste dobili detaljan pregled vašeg modela.

Zaključak: Ako radite na projektu i trebate prilagoditi prikaz, koristite različite opcije za modifikaciju i vizualizaciju kako biste osigurali da vaš model izgleda onako kako želite. Ako imate bilo kakvih pitanja ili trebate dodatnu pomoć, slobodno se obratite.


Comments