revit 15 Prošireni paneli

 

Prošireni paneli

Prošireni paneli se koriste kada postoji ograničenje prostora u tabu na panelu. Ako postoji dodatni sadržaj, kao što su dodatne ikone ili opcije koje ne staju u vidljivi deo panela, one se skrivaju i mogu se otkriti klikom na malu strelicu.

Na primer, kada se nalazite na arhitektonskom tabu, možete primetiti malu strelicu u rombastom području. Kada kliknete na ovu strelicu, otvoriće se dodatne opcije koje su skrivene zbog nedostatka prostora. Ako želite da te opcije ostanu vidljive stalno, možete koristiti opciju "PIN". Kada je opcija "PIN" uključena, dodatne opcije će ostati vidljive čak i kada se prebacite na drugi radni prostor. Kada završite sa korišćenjem tih opcija, možete ih ponovo sakriti tako što ćete isključiti opciju "PIN".

Pokretač dijaloga

Pokretač dijaloga se razlikuje od proširenih panela. Ima malu dijagonalnu strelicu koja vam omogućava da otvorite dijalog za definisanje povezanih podešavanja. Na primer, u tabu za anotaciju, pokretač dijaloga za tekst omogućava vam da otvorite dijalog za podešavanje opcija za tekst. Ovaj pristup omogućava detaljno podešavanje specifičnih opcija bez pretrpavanja radnog prostora.

Kontekstualne trake

Kontekstualne trake se pojavljuju kada koristite specifične alate ili selektujete elemente. Na primer, kada koristite komandu za modifikaciju, automatski se pojavljuje kontekstualna traka sa alatima koji su relevantni za tu komandu. Kada završite sa korišćenjem komande, kontekstualna traka će nestati i vraćaćete se na prethodnu traku, kao što je početna traka.

Paleta svojstava

Paleta svojstava vam omogućava da pregledate i modifikujete različite parametre objekta koji je trenutno selektovan. Možete je postaviti na bilo koju stranu ekrana i prilagoditi je prema potrebama. Kada selektujete objekat, kao što je zid ili vrata, paleta svojstava će prikazati sve relevantne informacije o tom objektu. Takođe možete koristiti "Type Selector" (Odabir tipa) da biste odabrali različite tipove objekata.

Odabir tipa

"Type Selector" vam omogućava da birate različite tipove objekata. Na primer, kada radite sa zidom, možete odabrati različite tipove zidova sa različitim sastavima i karakteristikama. Ako ne pronađete željeni tip, možete napraviti svoj vlastiti tip tako što ćete duplicirati postojeći tip i prilagoditi ga prema svojim potrebama.

Preglednik projekta

Preglednik projekta pruža informacije o projektu kao što su nivoe, prikaze, planove i druge delove projekta. Takođe prikazuje logičku hijerarhiju svih prikaza, tabela, listova i porodica u trenutnom objektu.

Kontrola prikaza

Kontrola prikaza vam omogućava da kontrolišete grafički stil prikaza vašeg modela. Ovo uključuje mogućnost isključivanja određenih grafičkih efekata kako bi rad bio lakši i brži. Takođe imate mogućnost kontrole slojeva na sličan način kao u AutoCAD-u.

Statusna traka

Statusna traka se nalazi na donjem desnom delu ekrana i pruža informacije kao što su broj selektovanih objekata, status zaključavanja i pinovanja objekata. Pomaže vam da pratite osnovne informacije o trenutnim selekcijama i radnjama.

Područje crtanja

Područje crtanja je radna površina na kojoj radite i koja se otvara za svaki prikaz. Možete imati više prikaza otvorenih u isto vreme, kao što su različiti nivoi i pogledi. U svakom prikazu možete prilagoditi pozadinsku boju i druge grafičke opcije prema svojim potrebama.

Comments