revit 13 -Razumevanje Korisničkog Interfejsa u Revit-u

 


 Revit-u, korisnički interfejs (UI) je sličan onome što smo navikli u Microsoft Office aplikacijama poput Word-a, PowerPoint-a ili Excel-a. Evo kako je organizovan:


1. Početni Ekran

Recent Files (Nedavni Fajlovi): Kada otvorite Revit, videćete ekran dobrodošlice sa listom nedavnih projekata i familija. Ovo vam omogućava brz pristup projektima na kojima ste nedavno radili ili kreiranje novih.

2. Aplikacioni Izbornik

Ikona Revit-a (R Simbol): Ova ikona u gornjem levom uglu ekran prikazuje naziv aplikacije i omogućava pristup osnovnim opcijama poput otvaranja, snimanja i zatvaranja projekta.

3. Brza Pristupna Traka

Quick Access Toolbar: Ova traka se nalazi na vrhu prozora i omogućava brzi pristup najčešće korišćenim komandama kao što su snimanje i odabir.

4. Ribbons i Tabs

Ribbons (Trake): Glavni deo korisničkog interfejsa je traka koja sadrži različite tabove i panele. Svaki tab (npr. Annotate, Architecture, Structure) sadrži specifične alate i opcije za rad sa projektom.


Contextual Tabs (Kontekstualni Tabovi): Ovi tabovi se pojavljuju kada izaberete određeni objekat ili alat, pružajući dodatne opcije specifične za taj izbor.


5. Paneli i Alati

Paneli: Svaki tab sadrži različite panele sa alatima i opcijama. Na primer, panel za dodavanje anotacija može sadržati alate za tekst, dimenzije i oznake.


Options Bar (Traka sa Opcijama): Ova traka omogućava podešavanje opcija specifičnih za trenutno odabrani alat ili komandu.


6. Prozor za Prikaz i Prozor za Projekt

Project Browser (Pregledač Projekta): Prikazuje strukturu projekta, uključujući nivoe, prikaze i štampanje. Omogućava navigaciju kroz različite delove projekta.


Property Palette (Paleta Svojstava): Prikazuje svojstva trenutno odabranog objekta ili elementa, kao što su dimenzije, materijali i druge karakteristike.


7. Radna Površina

Vector Plane (Vektorska Površina): Glavna površina na kojoj radite na modelu. Obično je bele boje, ali se može prilagoditi prema želji.

8. Kontrola Pogleda

View Control Bar (Traka za Kontrolu Pogleda): Smeštena na dnu ekrana, omogućava podešavanje prikaza modela, uključujući opcije za skrivanje, prikazivanje ili podešavanje osvetljenja.


Status Bar (Traka Stanja): Prikazuje informacije o trenutnoj poziciji kursora i druge korisne podatke tokom rada.


9. Resursi i Pomoć

Resources (Resursi): Omogućavaju pristup dodatnim informacijama o novim funkcijama i promenama u verziji softvera, kao i online zajednici i pomoći.

Zaključak

Razumevanje korisničkog interfejsa u Revit-u je ključno za efikasno korišćenje softvera. Ako ste već upoznati sa Microsoft Office aplikacijama, biće vam lakše da se prilagodite Revit-u jer mnoge od funkcionalnosti i organizacija interfejsa su slične. U sledećim lekcijama detaljnije ćemo obraditi svaki deo interfejsa i njegove funkcionalnosti.

Comments