Tursija

 2 kg šiljatih zelenih paprika
2 kg zelenog paradajza
2 kg krastavčića
2 kg karfiola
1 kg šargarepe
po želji crni luk, kupus
Tečnost za turšiju :
1 l prokuvane vode
9 l hladne vode
300 g soli
200 g šećera
2 l 9 % alkoholnog sirćeta
1 kesica bibera u zrnu
2 kesice vinobrana
2 kesice konzervansa

10 l hladne vode (iz česme)
2 l sirćeta
18 kašika soli
10 kašika šećera
2 konzervansa

3l vode
1l sirćeta
150 g soli
200 g šećera
10 g konzervansa
5 g vinobrana
1 kesica bibera u zrnu

https://www.coolinarika.com/recept/brzo-ukiseljeno-sjeckano-povrce-882aa490-6390-11eb-9943-0242ac120050

1kg ljute papričice
2-3kg belo grožđe
PRELIV
2l voda
1l alkoholno sirće
4 kašike so
2 kašike šećer
1 kesica vinobran

10 L vode
3 L alkoholnog octa, 9 %
0,5 kg šećera
250 g soli
1 vinobran

Povrce: karfiol,mrkva,kupus,zeleni paradajz,krastavcici...
4l hladne vode
1l bjelo sirce
1 vrecica konzervansa
1 vrecica vinobrana
200g soli
50g secera
1vrecica crnog bibera u zrnu
15 listica lovra
5 stabljika celera

paprike - 1 kg
karfiol - 1 kg
kupus - 1 kg
luk - 1 kg
šargarepa - 1 kg
celer - 1 glavica
ZA PRELIV
so - 7 supenih kašika
sirće - 1 l
voda - 3 l
šećer - 7 supenih kašika
natrijum - benzoat - 2.5 kašičice

3l vode
1l sirćeta
150 g soli
200 g šećera
10 g konzervansa
5 g vinobrana
1 kesica bibera u zrnu

Sastojci:
2 kg grožđa
100 gr ljutih papričica

2 l vode
4 kašike soli
6 kašika šećera
1/2 l alkoholnog sirćeta
pola kesice konzervansa
pola kesice vinobrana
Priprema:
Grožđe oprati, očistiti i poređati zdrava, neoštećena zrna u tegle. Između zrna umetnuti ljute papričice, pa sve dobro pritisnuti rešetkastim plastičnim držačima.

U prokuvanu vodu dodati so, šećer, sirće i konzervanse, pa dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Ovim presolcem preliti zrna grožđa, da budu sasvim prekrivena tečnošću. Tegle dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom i mračnom mestu. Posle mesec dana, turšija je spremna za iznošenje na sto.


zeleni paradajz - 3 kg
peršun - 1 veza
mirođija - 1 veza
beli luk - 2 glavice
ZA MARINADU
voda - 3 l
šećer - 9 kašika
so - 3 kašike
lovorov list - 3 komada
piment - 5 - 6 zrna
sirće - 1 šolja (9%)
ulje - 1 kašika po litarskoj tegli

Sastojci:
5 kg povrća:
paprike turšijare
karfiol
kupus
krastavci kornišoni
šargarepa
crni luk
zeleni paradajz
1 l alkoholnog sirćeta
9 kašika soli
9 kašika šećera
1 kesica vinobrana
3 l vode
biber u zrnu, slačica, po ukusu
Priprema:
Povrće oprati, očistiti i sitno iseckati. Staviti ga u veći sud i dobro izmešati. U tri litra vode rastvoriti litar sićeta, 9 kašika šećera i 9 kašika soli, dodati vinobran, začine, pa zagrejati do ključanja.
Vrelom tečnošću preliti usitnjeno povrće, poklopiti i ostaviti da odstoji 24 sata. Potom salatu složiti u staklene tegle, pritisnuti, pa naliti tečnošću da ogrezne, i zatvoriti metalnim poklopcima.

Domaći senf


Senf je, zapravo, mešavina zimnice i soseva, i sugurno će vam poslužiti tokom hladnih dana kao dodatak ukusnim receptima. Možete ga brzo sami napraviti uz samo nekoliko sastojaka:


  1. 1 šoljica semena bele slačice
  2. 1 šoljica jabukovog sirćeta
  3. 1 šoljica svetlog piva
  4. so, biber i ljuta paprika po ukusu
  5. Seme slačice stavite u teglu i prelijte pivom i sirćetom. Teglu zatvorite i ostavite poklopljenu 1 dan da seme nabubri i omekša. Omekšalo seme sameljite u blenderu onoliko sitno koliko želite. Samleveno seme začinite solju, biberom i ljutom paprikom. Možete mu dodati i neko začinsko bilje kao ili bilo koji drugi začin po vašem ukusu. Ovako pripremljeni senf ostavite da fermentiše nekoliko dan
  6. 1 l octa 9%
  7. 3 l vode
  8. 100 g soli (morske)
  9. 200 g šećera
  10. biber u zrnu
  11. kopar
  12. češnjak
1l alkoholnog sirćeta
3l vode
200gr šećera
150g soli
10gr konzervansa
5gr vinobrana
1 kesice opranih zrna bibera


Comments