TURSIJA - JESENJE TEME

  1. 1 solica = 1dl
  2. jajeta
  3. 2 soljice ulja
  4. 2 soljice kisele vode
  5. 1 soljica mleka
  6. 3 soljice obicnog brasna
  7. 3 soljice belog kukuruznog brasna (kakvo se prodaje na pijacama)
  8. prasak za pecivo
  9. 1 parce sira
  10. 1 kasicica soli (ili manje ako je sir veoma slan)
3 šoljice brašna
3 šoljice kukuruznog brašna
prašak za pecivo
1 kašičica soli
4 šoljice mleka
jaja
1 šoljica masti ili ulja
1 šoljica ljutog ajvara

  1. 2,5 šolje kukuruznog brašna
  2. pola šolje sojinog brašna
  3. 1 šolja ulja
  4. 2 šolje kisele vode
  5. 1 kašičica soli (po ukusu)
  6. prašak za pecivo
  7. 50 g susama
2 kg grožđa
2-3 feferone po teglici
2 l vode
4 kašike soli
6 kašika šećera
1/2 l alkoholnog sirćeta
pola kesice konzervansa
Marinada za voćne turšije
Da ne bi posebno pisali i ponavljali, svaku od turšija nalivamo na isti način, provereno i uspešno iz sopstvenog iskustva.

Sastojci:
Litar vode,
200 ml alkoholnog sirćeta (zato što je estetski lepše, sadržaj tegle je u bistroj okolini) a i ako je manje zdravo, ovo sirće u ovom odnosu je samo rastvarač
1 supena kašika soli
2 supene kašike šecera
2 ravne kašičice bibera u zrnu
Sve pomešati i pustiti da provri. Isključiti i ostaviti još 5 minuta na ringli. Skloniti i kada se ohladi vaša marinada za turšiju je spremna za nalivanje. Ova količina je dovoljna za 3 tegle klasične zapremine, 750-850 gr težine.

2 kg grožđa
100 gr ljutih papričica
2 l vode
4 kašike soli
6 kašika šećera
1/2 l alkoholnog sirćeta
pola kesice konzervansa
pola kesice vinobrana

Comments