VESTINE ZA XXI VEK

 VESTINE ZA XXI VEK

Vestine su sposobnosti dobrog izvrsenja zadataka u odredjenom vremenu uz pomoc talenta,znanja i strucnosti koje razvijamo. Najgrublja podela vestina je na grube i meke vestine. 
Grube vestine su vestine koje sticemo obrazovanjem, u skoli , to su tehnicke vestine. Meke vestine su  interpersonalne vestine i oni su atributi karijere. kao emeotivna inteligencija.Sastoje se od vestina komunikacije, poznavanja tipova
licnosti...... 
meke vestine su veoma pozeljne i potrebne vestine za XXI vek. za prezivljavanje i prilagodjavanje savremenom dobu. 
ajmo redom... Vestine za 21.vek se odnose na sirok skup znanja, vestina, radnih navika, karakternih osobina,reformi skola, razvijanje kritickog razmisljanja.
vestine koje su potrebne omogucile bi nam da se suocimo sa savremenim izazovima, da smo digitalno prilagodljivi,da negujemo kreativnost,negujemo licne resurse, i prilagodjavamo se promenama i stvaramo promene.
  1. kriticko razmislanje

  2. kreativnost
  3. saradnja
  4. komunikacija
  5. informaticka pismenost
  6. medijska pismenost
  7. fleksibilnost
  8. liderska inicijativa
  9. produktivnost
  10. drustvane vestine
podeljene su u 3 kategorije
  1. vestine ucenja-mentalni procesi potrebni za prilagodjavanje i poboljsanje
  2. vestine pismenosti-proceniti cinjenice, analitika, sposobnost kritickog razmisljanja
  3. zivotne vestine -komunikacione vestine,

 nepismen je onaj ne koji ne ume da cita i pise  nego onaj ko ne ume da nauci vestine koje su mu potrebne, i nephodne, da se razvija i prilagodjava promenama.

vestine ucenja - kriticko razmisljanje,kreativnost, saradnja, komunikacija.

kriticko razmislanje je pronalazenje resenja za probleme. kreativnost daje razmisljanje van okvira. ova dva nacina razmisljanja daju sposobnost da se svet vidi kroz drugaciji koncept sto vodi inovacijama.

saradnja kroz zajednicki rad timski rad, mozda uz kompromise dogovore i pregovaranja da bi se doslo do resenja i rezultate.

komunikacija je sredstvo kojim to postizemo.

zivotne vestine se odnose na licni zivot i profesionalno okruzenje.

fleksibilnost,odstupanje od planova po potrebi, liderstvo kao motivisanje ljudi, produktivnost kao efikasnost u radu.fleksibilnost je sposobnost nekoga da se prilagodi okolnostima ljudima i situacijama.

liderstvo se ogeda i u postavljanju ciljeva, motivisanju drugih da zajedno postignemo ciljeve. povremeno ih motivisati

razmisljaj racionalno, ostani objektivan i budi miran i stalozen.

liderstvo se sastoji u tome da se ne gubi nada u kritickim situacijama, i da se resursiefikasno koriste.lider treba da istrazi sve mogucnosti u najboljem interesu tima i da postigne timski cilj konacno. nikad ne odusaj, nastavi da isprobavas sve opcije. nikad ne odustaj od stava. to je vazno.

 socijalizacija, nema boljeg mesta za druzenje od mesta gde si. moras naci prijatelje, nema arogancije, nema velikih i malih potrebni su ljudi. pokreni se sam i iniciraj druzenje za ljudima. uvek stvaraj prijatelje.

 

Comments