samoogranicavajuca uverenja-strah od neuspeha

 

svako od nas ima neka uverenja koja ga ogranicavaju, i za njihovo prevazilazenje potrebna je vestina. kako promeniti nekorisna uverenja

 indetifikuj sustinski problem da bi se taj problem resio.

indentifikuj nekorisna uverenja , i zemni ih  novim korisim uverenjima. 

samoogranicavajuce uverenje je odgovor na strah, koji te ogranicava da bi te od neceg zastitio.

dolazi iz dva najcesca razloga il je naucenog, preuzeto od drugih il je plod nekog iskustva.  mi to cuvamo kao stoprocentnu istinu, i to se cuva u podsesti, i kasnije kako rastemo to za nas postaje istina i ispunjavajuce prorocanstvo.

svi pravimo greske, promenicu to i uradicu bolje kasnije, razumem sta je , mozda ga mogu promeniti, ako pronadjem uzrok, kad se pri put pojavio.odakle potice.  najcesce je naka vrsta obrasca. koji ponavljamo. i koji i dalje radi.

10 najcescih samoogranicavajusic uverenja

  1. strah od neuspeha-sumnjamo da smo u stanju da uradimo ono sto samo planirali. osecamo se ko budale i sami sebe sabotiramo da bi ostali na poznatom mestu. ostati u zoni udobnosti. jer postji suvise rizika da se ide napred i da razumes poreklo koje uglavnom dolazi od kritike. kritike od roditelja, od skole, okoline, to je u stvari rigidan nacina razmisljanja iz cega proizilazi da se plasis da uradis nesto drugacije, jer neces uspeti.tvoj otac nije uspeo, niko nije uspeo. gde ces ti, samo tebe cekaju. i odmah je to nesto negativno. to to onda sputava da uradis bilo sta. ti zelis da stignes iz tacke A u tacku B i potrebno je mnogo truda i mnogo neuspeha.i umesto da to vidim kao OK i da nastavim da testiram. zakopamo se i ne idemo dalje jer smo glupi, smesni i to nije za nas i samo cemo se izblamirati. al ako nastavis dalje sta radi sta ne, ako ucim iz toga, doci cu negde, nisam sigurna tacno gde, al nastavi sa testiranjem. nauci da rastes. svi smo porasli, i naucili da hodamo. vozlimo bicikl. a pritom smo dosta padali. pa sta.. ustanes i ides dalje. i to je normalno. postavis cilj. i akcijas.sta je ono sto zelis postici.stras od uspeha je realnost da to zapravo stvara promenu u kojoj ce ti zivot biti drugaciji.mozda te prijatelji nece vise voleti, jer niste na istom novou, jer ste razliciti.istrazi sta je to sto ce biti drugacije kad ostvaris uspeh. postavi cilj, il malo manji cilj i igraj se , testiraj, sta ce se dododiti, i malo po malo se navikavaj na nove situacije,i osecaj se sigurno. nisam dovoljno, nemam vremena, nemam novca, ...bla bla bla...., i to sve sto te blokira, i pokusaj samo na napravis prvi korak.sta je realno da ucinis, svaki korak ma kao mali bio se racuna. kako ? pitaj sebe, kako ovo da uradim. kako mogu da uspem. i sta ce biti tamo. i pokusavaj i dalje. svaki dan neka mala akcija, aktivnost, koja te vodi ka cilju. podeli svoj cilj na male korake, male akcije koje je moguce i lako ostvariti.korak po korak, cigla po cigla.ne mozes da radis samo ono sto si naucen, ida budes odvojen od svojih osecanja, da se osecas praznim, i da osecas ogorcenost, jer uvek radis ono sto drugi  kazu da sta treba, i nemas vise svoj autoritet. proveri kakva su ocekivanja od drugih,i sta je realno da ocekuju od vas.kako to utice na bilo koga od vas. kako stvari sad stoje. neuspeh je prirodan nacin razsmisljanja i rasta, i deo je procesa, i sasvim je prirodno da nesto ne uspe odmah. i iz toga se uci.  perfekcionizam je isto vezan za neuspeh, jer sve mora da je savrseno da bi bilo uspesno. ko to kaze. vazan je napredak. ne mora sve biti 100 posto savrseno. probaj eksperimentisi. dakle imam cilj i meni je to ok i to je ono sto zelim da uradim.sutina je u tome sta ja zelim da radim. sacekaj ako treba da osetis sta je ono sto zelis da radis. sta je ono sto te zanima, i samo testiraj. testiraj, i probaj, da li ti se svidja il ne.probaj sve vrste sladoleda i pornadji onaj koji ti se svidja najvise.

 

Comments