KREATIVNOST - okolnosti okruzenja i poriv za drugacjim

Sposobnost kreativnog razmišljanja kao i racionalno je važna osobina uspešnih preduzetnika i inovatora. 

Sposobnost da se pronađu kreativna rešenja problema koje su samo toliko različite od onoga trenutno je dostupna na tržištu a za koje potrošači vide vrednost je izuzetno važno kada se istražuju i razvijaju mogućnosti. 

Svako od nas ima mogućnost kreativnosti s nekima od nas sposobni da prihvatimo svoju kreativnost više od drugih. 
U vezi s tim, postoji mnogo faktora koje dolaze u igru. Jedan od faktora koji može uticati na našu kreativnu sposobnost je povezano sa onim što radimo u našem radnom okruženju. 

Na primer, ako smo zauzeli položaj koji nas zahteva ispuniti rutinske zadatke koji ne zahtevaju nužno kreativna rešenja, verovatno ćemo manje vežbati ili vežbanje kreativnog razmišljanja. Pored toga, neki od nas se takođe mogu opustiti i preferirati kontinuitet, rutinu ili sličnost u našem životu, i tako smo zaključani na posebne načine razmišljanja ili činjenja I u tim vrstama situacija, tamo gde naš rad ne zahteva da budemo kreativni, ili gde imamo sklonost statusu kvo, naše kreativne sposobnosti možda neće dostići nivo drugih kada promena i nesigurnost su norma i gde kreativna rešenje problema je stalna potreba. 

Postoje i drugi inhibitori koji takođe mogu ometaju našu kreativnost čega bi trebalo da budemo svesni. Na primer, stres je glavni faktor koji doprinosi da zaključimo svoju kreativnost.
 Stres je distrakcija. 
Istroši energiju za koju bismo mogli da budemo kreativni, a takođe je vrlo loše za našu koncentraciju. 
Negativno razmišljanje je još jedan faktor što smanjuje našu sposobnost da budemo kreativni. Negativno razmišljanje i stalna samokritičnost i nesigurnost ograničite našu sposobnost kreativnog razmišljanja. To nas navodi da sami razgovaramo preuzimajući kreativne rizike i isprobavati nove stvari, a to je usko povezano sa strahom. 

Strah je još jedan faktor koji može da zaustavi našu kreativnost kako postajemo preplavljeni onim što drugi mogu pomisliti naših ideja ili ako nešto pođe po zlu sa našim idejama ili predloge. I tako, ako želimo da budemo kreativniji, moramo da upravljamo ovim faktorima jer oni mogu imati oslabiti uticaj na naše razmišljanje. 

Ali šta ako želimo izbiti iz svojih uobičajenih navika i načina razmišljanja? Ovo može biti izazovno jer je promena teška. Ali ponekad nas to prisili. 
 Međutim, ponekad je potrebno biti kreativniji je pritisnut na nas kao rezultat nečeg značajnog događaja u našim životima. I kroz, primanje neki udaranje, neko udaranje po glavi, drugačije gledamo na ono što radimo i kako ćemo ovo raditi. 

A to nas prisiljava da promijenimo svoje rutinske odgovore i perspektive. 
Ove udarce sa strane glave dešavaju nam se na različite načine, a ponekad kada ih najmanje očekujemo, a može uključivati: otpuštanje s posla; neuspjeh na ispitu; probijanje; postaje nesposobna zbog nesreće ili pogoršanja zdravlje; raskid sa dugoročnim ličnim ili poslovnim partnerom; možda viđanje ili doživljavanje nečeg neobičnog dok putujemo; ili jednostavno gledate prelepi zalazak sunca ili izlaska i izlaska i razmišljanja mora imati više od života šta sada radim i kako živim svoj život. I dok, kao što rekoh, to je to možda je daleko bolje da dobrovoljno promenimo naš način razmišljanja i radite na razvoju kreativnijeg razmišljanja na šta mi radimo i kako dalje to radimo, ponekad je i tako samo nas je prisiljavao, a mi ne bi smeli neka se ovo izgubi na nama jer je to poziv za buđenje za nas da promene.