Strategija postavljanja ciljeva

Postavi ciljeve , prati da li radis,  sta je potrebno da bi se ostvarili i prati progres.

Bez ciljeva provodis mnogo vremena uzalud jer ne znas sta zapravo dalje treba da radis.
Bez ciljeva ne mozes da postavis sebi prioritete. Bez prioriteta ti zapravo ne znas da odredis sta je vazno i sta treba prvo da uradis.
Nisi u stanju da se organizujes, svaki dan je hotican i ko muva bez gleve trcis da uradis nesto za neki rok , stalno si pod stresom i umoran i nezadovoljan. Gubis osecaj zadovoljstva i ushicenja  u vezi svega sto radis.

Prednost postavljanja ciljeva: ciljevi ti daju fokus i pravac .
Daju ti osecaj vizije uspeha. Ti odredjujes koje akcije ces preduzeti da bi ostvario ciljeve , ti meris, faktore uspeha, i i meris rezultate koje si ostvario,
Ciljeve treba da postavis, pratis i ostvaris, i proslavis kad ostvaris rezultat koji si zeleo.
Postoje vise strategija postavljanja ciljeva, pracenja procesa ostvarenja, i rezultata.
  1. kreiraj SMART ciljeve, specificne, merljive,ostvarive, realisticne i vremenski ogranicene. 
  2. Sledeci korak je da odredis akcije, korake koje preduzimas da ostvaris svoje ciljeve, svaki dan. Nek ti akcije i koraci budu takvi da uzivas kad ih sprovodis. uzivaj ostvarujuci svoj cilj. radi ono u cemu si dobar, u cemu uzivas.
  3. zapisi svoje ciljeve i prati kako se ostvaruju, prati svaki korak koji te vodi do cilja. zapisi u  svesku, nosi je sa sobom i jednom nedeljno prati svoj napredak.koriguj korake, pronadji drugi nacin, alternativu , pomoc, resurese, sve sto ti treba .
  4. sa svojim ciljevima uvek ces znati gde si i gde ides. imaces osecaj da upravljas svojim zivotom, osecasec se dobro i relaksirano i organizovano.
  5. preispitaj svoje ciljeve s vremena na vreme. koriguj, promeni nesto.  Pronadji alternativu. Ako ne mozes da ostvaris taj cilj, koriguj ga , nadji drugi pristup, promeni nesto, idi sporijim tempom, samo ne odustaj.Ako shvatis da ti taj cilj vise nije vazan, ako te vodi u pravcju koji ti se ne svidja, ako se promenilo nesto i to ti vise nije vazno i da na tome gubis vrfeme, promeni cilj, il ga koriguj, usmeri u nekom drugom pravcu, osmisli rezultat koji zelis da ostvaris. koji rezultat zelis ostvarenjem cilja. Nek rezultat bude merilo. Jedina greska je da odustanes od svega/