Reci NE, postavi svoje granice

Nauci da kazes NE.
To samo znaci da si odredio svoje granice, sta mozes i sta ne, sta prevazilazi tvoje moci.
To nije uvek lako, od nas se ocekuje na poslu i privatnom zivotu da stalno smo na izvolte, da samo lojalni vredni odgovorni, da.....al postoji granica.
Tu granicu mi postavljamo i ta granica je granica koja te deli od ravnoteze, zdravlja, samopostovanja, srece zadovoljstva, zivota.

TU granicu koju postavljas, znaci da mozes drugima da pomognes da ostvare svoje ciljeve dok to ne ugrozava tebe i tvoj put, tvoj izbor i tvoj zivot.

Jako je vazno reci NE, i postaviti granicu.

 Postoje strategije koje pomazu da kazemo NE.

  1. kad kazes NE to i mislis
  2. reci Ne bez izvinjavanja i bez objasnjenja
  3. napravi listu kratkorocnih ciljeva, svojih, sta je to sto zelis da ostvaris do kraja godine,ako ti neko nesto trazi, priseti se da li se to uklapa u tvoju listu ciljeva, i koliko ti to vremena, energije, snage, volje, oduzima , i da li te to odvlaci od onoga sto je tebi vazno da bi se osecao dobro i korisno. Ako se to ne uklapa sa tvojim ciljevima reci NE.
  4. zahvali se sto misle na tebe, smatrajuci da im mozes pomoci
  5. vi niste ZLI samo ste POSTENI, to sto odbijas nekom da pomognes, ne odbijas , ne odbacujes ih samo im stavljas do znanja da nisi u stanju da im pomognes
  6. Budi CVRST i odlucan, reci odlucno NE i promeni temu.Ako se ponovo vrate na to, ponovi da ne mozes da im pomognes, i okreni se i idi.
  7. izbegavaj gutace vremea , energetske vampire. Svako ima gutace vremeena koji ti oduzmu toliko vremena da nemas dovoljno vremena za sebe da odradis ono sto je tebi potrebno da uradis.
  8. POMOZI SAMO ONOM KO SE VEC TRUDI DA POMOGNE SEBI-pomozi onom ko se trudi da stane na svoje noge, a ne onom ko se vrati da se opet valja po blatu.
Ako kazes NE na pravi nacin ljudi ce te zbog toga postovati.