NLP Predpostavke- aksiomi

12 Pravila koja mogu promeniti način na koji gledate svet




  1. mapa koju smo kreirali u svom umu nije realnost (mapa nije teritorija) Svako ima svoju mapu sveta koja je posledica iskustva, zaborava, iskivljenja i generalizacije informacija. Neslaganja pokazuju da gledamo razlicite mape iste teritorije. Postoji jedna realnost, no mi je svi drugacije vidimo. Svako je jedinstven.
  2. ljudi prave najbolje izbore koji su im dostupni u datom trenutku - svako ima pozitivnu nameru  da ucini  za sebe ono sto je dobro i korisno, da napravi najbolji izbor za sebe u datom trenutku.
  3. znacenje -efikasnost komunikacije je u odgovoru koji dobijas - ne pricas da bi sebe cuo nego da dobijes nekakv odgovor.  Budi siguran da te druga osoba razume.
  4. ne postoji greska, samo feedback - ako radis nesto sto ti ne daje rezultat probaj nesto drugo. Uci iz svake greske koju si napravio, sta si iz toga naucio i promeni nesto, ne pravi iste greske ponovo. Ako radis iste stvari mozes da ocekujes isti rezultat.
  5. sve moze biti ostvarivo ako podelis na manje ciljeve, manje korake i svakog dana preduzmes akciju ma kako mala bila.
  6. svako ima sve potrebne resurse za promenu koju zeli ostvariti -ako zelis nesto da ostvaris , otvoren si sa sve mogucnosti, otvoren si i mislis da imas resenje za svaku situaciju, imas mnogo opcija, imas svu mogucu pomoc, imas ko ti moze pomoci. Imas sve resurse koji su ti potrebni ili ih mozes kreirati.
  7. ako je jedna osoba uspela mozes i ti to da uradis. Mnogo brze ucimo kad primenimo iskustvo osobe koja je to vec uspela, kakave misli je imala, kakve informacije, uverenja, koje akcije je preduzimala, ako ih primenimo znacemo kako se to radi, doci cemo do slicnih rezultata. Nas um je masina za ucenje, mozemo sve da nucimo i to je divno iskustvo. Ako zelimo da budemo dobri  u onome sto radimo , moramo barem 100 puta da ponovimo. No sve mozemo da naucimo ako je barem jednoj osobi to vec poslo za rukom. ovo je osnova sa modelovanje izvrsnosti. Svako moze sve da uradi.
  8. svako ponasanje ima pozitivnu nameru u datom kontekstu - princip pozitivne namere znaci da razdvojimo licnost od ponasalja.
  9. ne mozemo da ne komuniciramo - cak i kad ne pricamo , telo i um su povezani i mozemo citati jezik tela, i to je komunikacija.
  10. telo i um su povezani- telo je um. cine sistem, mozemo citati govor tela i pratiti um.
  11. licnost i ponasanje su odvojene stvari- mi nismo nase ponasanje, ponasanje , reakciju na neku informaciju mozemo menjati
  12. fleksibilnost je moc -najfeleksibilnija osoba kontrolise sistem, sto je vise flesibilna, vise je otvorena za nove opcije, ima sposobnost da se prilagodi i promeni, i da ostvari uticaj. To znaci biti otvoren za nove mogucnosti, probati nove stvari i biti kreativan. Zivi sa opcijama sa mnogo izbora.

bilo koji izbor je bolje nego nemati izbor.

svako ponasanje i iskustvo  ima strukturu. kad se razume struktura moze se menjati iskustvo  u mnogo korisniji ishod. 

Mozak uvek trazi odgovor na tri pitanja: sta to znaci, kako se ja osecam i sta treba da uradim.

klucno uverenja je , mogu sve da uradim. 

uvek imaj na umu Sta je tvoj cilj, zasto je to vazno i preduzmi masovnu akciju.