Klinički institut za endokrinologiju dijabetes i bolesti metabolizma
DIJETA ZA OBOLELE OD SECERNE BOLESTI
(oko 1500 kcal - 6150kJ: UH 165, B 75g, M 65g)
(oko 1500 kcal - 6150kJ: UH 165, B 75g, M 65g)
DORUČAK | 240 g mleka, jogurta ili 250 g nezasladjene bele kafe ili mleka sa cajem, 5 g butera, margarina, majoneza ili 8 g kajmaka, 50 g hleba, |
UŽINA | 140g mleka ili jogurta, 25 g mrsave sunke ili mladog kackavalja ili sira. 25 g hleba |
RUČAK | 200-250g supe od povrca, nemasnog mesa ili kosti 90g mesa (telece, junece, mlado curece, pilece, jagnjece, ribe, rakovi, divljac) mrsavog, kao kuvano, dinstano ili peceno na zaru, ili sira. 250 g povrca ( kupusa, kelja, karfiola, kelerabe, spanaca, zelja, celera, spargli, tikvica, plavog paradajza, mlade boranije, pecurke) ili 175 g graska, pasulja, sargarepe ili 120 g krompira, pirinca, makarona. 25 g hleba |
UŽINA | kao pre podne |
VEČERA | 75g mesa ili sira Povrca kao za rucak 25 g hleba Voca |
NAPOMENA:
- Za pripremu hrane upotrebiti 30 g ulja
- Salate od 200g (kupus, sladak i kiseo, paprika, paradajz, zelena salata,blitva, krastavci, cvekla) uz obrok
Voce:
tresnje, visnje, sljive 150g, ananas 160g , lubenica, dinja 200g, jabuka 240g, kruska, pomorandzi, bresaka, kajsija 250g, kupina, jagoda, malina 300g dnevno
Začini:
biber, so, luk, ren, senf, persun, mirodija, sirce, limun, vanila, cimet, kafa, caj, saharin, mineralna voda
NIJE DOZVOLJENA UPOTREBA SLATKISA ! ! !