Alat za uspeh

Kako postaviti svoje ciljeve - rezultate kojima tezimo
Prvo pogledajmo gde smo sada: gde smo u proslosti , sta smo tad radili i sta i kad smo osetili ravnotezu, kad smo osetili da treba da krenemo dalje. 
U kojoj oblasti zivota treba da napravimo promenu, da idemo dalje, nesto unapredimo.
Gde smo napravili napredak, gde stagniramo, sta moze bolje od ovoga.
Proceni gde si sad
krug zivota: nacrtaj krug i postavi za tebe bitne sfere zivota, i oceni sadasnju situaciju ocenom od 1-10.
sfere zivota - primer:
  1. prijatelji i porodica
  2. licni rast i razvoj
  3. duhovnost
  4. finsansije
  5. karijera 
  6. ljubavni odnosi
  7. zabava i rekreacija
  8. zajednica 
  9. zdravlje i sport
  10. kuca
Proveri sebe na svaka tri meseca,  oceni sebe i prati svoj napredak.  U kojim sferama postoji ravnoteza i zadovoljstvo, a u kojima treba raditi jos. 

Koje akcije i aktivnosti , ciljeve zelimo za te oblasti preduzeti, sta mozemo uciniti u roku 24 sata da se tu nesto poboljsa, koji je prvi korak. Napravi prvi korak, ma kako mali on bio. JUST DO IT.

Izaberi samo 3 cilja 
Izaberi rezultat koji zelis , izazovan i velik.  Nek to bude putovanje do zeljenog cilja. Pocetak gde smo sad, gde zelim ici, koraci koje treba da preduzmemo i  kontrolne tacke koje su nam znaci da smo na pravom putu , sa njima pratimo progres i pravac.

Svi znamo za SMART I SMARTER ciljeve,  no  necemo na taj nacin posmatrati ciljeve, nego preko Pitanja koje postavljamo sebi za cilj koji smo odabrali.
Da li je ovo dobro za mene? 
Da li je ovo korisno za mene? 
Da li je ovo pridonosi ostvarenju mog cilja? 

Reci svima i ponovi tri puta  cilj, rezultat koji si odabrao da kreiras. 

Prati svoj progres, napredak, svake nedelje ili na deset dana. To su merljivi rezultati , i predstavljaju toj progres, stagnaciju ili nazadovanje. To ce sluziti da korigujes svoje akcije i promenis ponasanje. Probas nesto drugo. I usmeris se ka cilju. Ciljevi nisu snovi nego nesto sto mozemo ostvariti realno. Koji su to koraci koje pravis svakog dana tokom 10 dana da ostvaris svoj napredak ka cilju, svoj podcilj.

Samopouzdanje
Razvijaj  i odrzi svoje sampouzdanje da ostvaris cilj. Koliko samopouzdanja ti je potrebno svakog dana da ostanes na putu ostvarenja cilja. 
Prati svoje akcije koje preduzimas svaki dan, sto vise ostvaris malih koraka svaki dan, raste ti samopouzdanje. Nivo samopuzdanja ce ici gore, dole. Zadrzi fokus, posvecenost cilju i osecaj da nista ne stoji na tvom putu ostvarenja cilja. 

Akcija svaki dan - preduzmi korak svaki dan ma kako mali bio
Bez preduzimanja akcije ne mozes ostvariti cilj. Fokusiraj se na to sta mozes da uradis danas, ne na ono sto mozes sutra. Stvaraj naviku da uradis nesto svaki dan i tako stvaraj naviku uspeha. 
Za svaki cilj po jednu aktivnost koja vodi do ostvarenja tog cilja makako mala bila, uradi svaki dan , ostani fokusiran, budi posvecen cilju, i ne stvaraj prepreke ka ostvarenju cilja, odrzi samopouzdanje na visokom nivou, podigni samopouzdanje koje ti je potrebno. 
Sta mogu uciniti danas! Sta je moj prvi korak, sta je sledeci korak.
Za svaki od 3 cilja isplaniraj aktivnost, sledeci korak koji radis, zapisi ga u planer, i..
uradi ,uradi, uradi
stikliraj uradjeno, cestitaj sebi i proslavi sto si uradio danasnji korak ka cilju. 
I tako svaki dan! Do cilja! 
Planeri:

Dnevni planer:
  1. datum
  2. dnevni cilj 1 ,2,3
  3. akcije za svaki cilj
  4. nivo samopouzdanja oceni, svaki dan
  5. pitanja -da li ovo meni sluzi u ostvarenju cilja, kako moze bolje od ovog
  6. odgovori - 
  7. satnica u toku dana, plan , i napredak, planirano, sta je stvarno uradjeno
Formiraj svoj planer:Rekapitulacija:
Osvrni se u sagledaj sta je uradjeno da znas sta ti je dalje ciniti.  Primeni strategiju, sta kad ide, sta kad ne ide. Budi spreman i fleksibilan, otvoren za nova iskustva.