RIBA Plan of Work smernice za proces projektovanja i izvođenja arhitektonskih projekata

RIBA Plan of Work je standardizovani okvir razvijen od strane Royal Institute of British Architects (RIBA) koji pruža jasne smernice za proces projektovanja i izvođenja arhitektonskih projekata. Ovaj plan koristi se širom sveta i služi kao vodič za vođenje projekata od početne faze ideacije do završetka i primopredaje. Struktura RIBA Plan of Work koristi se i za dizajn enterijera, iako je prvenstveno razvijena za šire arhitektonske projekte.

Ključne faze RIBA Plan of Work:

Priprema – U ovoj fazi definišu se projektni zahtevi, budžet, vremenski okviri i sve potrebne informacije o lokaciji, korisnicima i ciljevima projekta.

Konzultacije i istraživanje – Proučavaju se regulative, mogućnosti i ograničenja. Ova faza često uključuje i sastanke sa klijentima kako bi se osiguralo da projektni zadaci odgovaraju njihovim željama i potrebama.

Kreativni koncept – Razvijaju se inicijalne ideje i koncepti, sa preliminarnim nacrtima prostora, rasporedom i izgledom enterijera.

Izrada idejnog rešenja – Konkretizuje se odabrano rešenje, sa detaljnijim nacrtima i specifikacijama koje prikazuju kako će prostor izgledati i funkcionisati.

Razrada tehničkih detalja – U ovoj fazi se razvijaju tehnički crteži i specifikacije za sve elemente enterijera, uključujući završne radove, materijale i nameštaj.

Izvođenje – U ovoj fazi nadgleda se sprovođenje projekta u skladu sa planom, uključujući implementaciju svih rešenja na gradilištu.

Završetak projekta i primopredaja – Nakon završetka radova, obavlja se završna inspekcija i otklanjaju eventualni nedostaci.

Korišćenje i održavanje – Ova faza uključuje postavljanje garancija i pružanje podrške klijentu tokom korišćenja prostora.

Očekivanja od projekta enterijera:

Kreativnost i funkcionalnost – Enterijer mora da kombinuje estetske kvalitete sa funkcionalnim rešenjima. Potrebno je da se prostor dizajnira tako da zadovoljava potrebe korisnika, bilo da je reč o stambenim, komercijalnim ili javnim prostorima.

Usklađenost sa budžetom i rokovima – Svi planovi moraju biti izrađeni u skladu sa definisanim budžetom i vremenskim okvirom. Ovo je ključno kako bi se osigurala finansijska i operativna održivost projekta.

Kvalitet materijala i opreme – Specifikacija materijala, opreme i namještaja treba biti detaljna, kako bi se osigurala dugotrajnost i kvalitet.

Usklađenost sa regulativama – Svaki projekat enterijera mora biti usklađen sa lokalnim zakonima i regulativama, uključujući sigurnosne standarde, požarne propise, kao i energetske standarde.

Prilagodljivost prostoru – Enterijer treba biti fleksibilan kako bi odgovarao potrebama korisnika, a u isto vreme odražavao želje klijenta. Dizajn treba omogućiti lako prilagođavanje promenama u budućnosti.

Nadzor i implementacija – Tokom faze izvođenja, ključno je da arhitekta nadgleda sprovođenje svih rešenja i planova kako bi se osiguralo da krajnji rezultat odgovara projektnim specifikacijama.

RIBA Plan of Work omogućava efikasnu organizaciju projekata, uključujući dizajn enterijera, čime osigurava kvalitet, preciznost i transparentnost kroz sve faze projekta

Comments