REVIT - DETALJE DODAJEMO KASNIJE KAO 2D CRTEZE

U ovom delu objašnjavamo razliku između elemenata modela i detalja u projektu napravljenom u Revit-u.

Često postoji zabluda da bi sve u dizajnu trebalo da bude modelirano u 3D. Međutim, u tipičnom projektu u stvarnom svetu, modelovanje se radi do određenog nivoa detalja, a kasnije se dodaju 2D detalji i napomene za izradu građevinske dokumentacije. Primer je jednostavan model jednospratne zgrade sa kosim krovom, vratima i prozorima.

3D model prikazuje osnovne elemente kao što su zidovi, vrata i prozori, ali za prikaz složenijih detalja, poput konstruktivnih rešenja, Revit se oslanja na 2D detaljisanje. Ovo je zbog toga što bi modeliranje svih sitnih detalja u 3D bilo nepotrebno komplikovano i povećalo bi veličinu datoteke bez stvarne koristi.

Zato, umesto da se svi detalji modeluju u 3D, Revit koristi 2D alatke za detaljisanje kako bi se na odgovarajućim mestima dodali potrebni elementi. Ovi 2D detalji su specifični za prikaze u kojima su kreirani. Na primer, ako se 2D detalj doda u jedan presek, on neće biti automatski prikazan u drugom preseku, čak i ako su to isti delovi zgrade. Ove detalje treba ili ponovo dodati ili kopirati u svaki pojedinačni prikaz.

Osnovna ideja je da se 3D model koristi kao šablon za detaljisanje i da je kombinacija 3D i 2D elemenata neophodna za stvaranje kompletne dokumentacije.

Comments