revit 17


 Videli smo građevinske elemente.

Imamo pet različitih tipova građevinskih elemenata: domaćin, komponenta, datum, oznake i prikazi.

Nakon ovoga, prelazimo na početak projekta.

Kada instalirate svoj softver, dobićete ekran dobrodošlice, kao što sam napomenuo/la na prvom času.

Kako raditi sa ekranom dobrodošlice i kako započeti projekat, to je glavno.

Kada započinjete projekat, prvo morate odabrati šablon.

Šablon ćete ili dobiti od konsultanta ili ćete ga sami napraviti. Ako radite sa konsultantom, on će vam obezbediti šablon, a ako radite sami, moraćete da napravite svoj.

Podrazumevano, dobićemo neke šablone od Revit-a koje možemo koristiti kao standardni šablon.

Na osnovu zahteva, podrazumevane postavke šablona mogu se prilagoditi. Mi ćemo koristiti jedan od šablona koji daje Revit.

Šabloni su osnovne postavke koje pruža vaš konsultant u skladu sa zahtevima projekta. To uključuje minimalne zahteve kao što su jedinice u kojima ćete raditi, faktor skale, broj nivoa, udaljenost između nivoa, rešetke itd.

Šablon takođe uključuje simbole. Dakle, u šablonu ćete naći sve ove stvari.

Ukratko, kao u AutoCAD-u, gde ubacujemo šablon u layout tabu da bismo napravili štampu, ovde podrazumevano ubacujemo šablon koji nam daje konsultant.

Kada započnete projekat koristeći standardni šablon, bočni prikaz može se koristiti za kreiranje topo površina.

Šta je bočni prikaz? Molim vas da istaknete tačke koje pominjem, jer je to vrlo važno.

Prva stvar koju radimo sa standardnim šablonom koji daje Revit je kreiranje topo površine.

Šta je površina? Površina je nivo kao što je asfaltni nivo ili nivo puta.

U osnovnom planu treba da kreirate zidove na najnižem nivou zgrade. Imamo jedan bočni prikaz i jedan nivo nulti. Na nulti nivou kreiramo kompletan plan zgrade.

Topo površina je nivo gde ćemo pružiti celokupno uređenje projekta, uključujući puteve, trotoare, sedilišta, staze itd.

U projektu koji koristi standardni šablon, osnovni plan i bočni prikaz su isti u visini, ali imaju različite postavke i svrhe.

Bočni prikaz predstavlja površinski nivo, dok nivo nulti predstavlja osnovni nivo gde razvijamo model. Bočni prikaz nikada neće biti vidljiv u visinskom prikazu, jer je bočni prikaz i nivo nulti isti.

Kada radite na višespratnim projektima, dodavanje nivoa definiše vertikalnu strukturu zgrade.

Da biste kreirali nivoe, potrebno je da imate nivoe koji će vam pomoći da odvojite različite građevinske elemente i prilagodite ih.

Kada započinjete model zgrade, treba da počnete sa standardnim šablonom, a zatim ga prilagodite specifičnim grafičkim standardima organizacije. Ako radim na svom ličnom projektu, neću praviti šablon, već ću koristiti podrazumevani šablon koji daje Revit i prilagoditi ga prema standardima projekta.

Kako koristiti šablon? Kliknite na meni aplikacije, izaberite novi projekat, u dijalogu za novi projekat izaberite šablon.

Ako želite da napravite svoj šablon, izaberite "None" i zatim u opciji za kreiranje novog izaberite šablon i kliknite "OK".

Ako želite da sačuvate projekat, koristite prečicu Ctrl + S. Ovo je uobičajena prečica koju koristimo za bilo koju aplikaciju. Projekat možete sačuvati na lokalnom disku vašeg računara ili na mrežnom serveru ako radite sa konsultantima, gde će svi u dizajnerskom timu moći da pristupe fajlu.

Projekat se može sačuvati i kao šablon fajl. U tom slučaju, koristimo .rte ekstenziju za šablon. Prečica Ctrl + S se koristi za čuvanje projekta, a za šablon fajlove se koristi .rte ekstenzija.

Kada sačuvate fajl prvi put, preporučuje se da omogućite maksimalan broj rezervnih kopija. Na primer, ako radite na projektu dve sata, pritiskom na Ctrl + S tri puta dobićete tri rezervne kopije. Možete izabrati jednu ili dve rezervne kopije, ali za sigurnost je bolje imati nekoliko opcija.

Nadam se da je ovo jasno u vezi sa čuvanjem fajla. Možda ćete na početku imati neke konfuzije, ali praksa je veoma važna. Kasnije, u trećem poglavlju, dobićete osnovne komande, a rad će postati zanimljiviji.


Comments