Rest: Why You Get More Done When You Work Less

 

Радите мање.. а радите више?

Рад рад рад. Заузето, заузето, заузето.  ми смо људи који раде 24 сата. Опуштање је за слабашне. И у сваком случају, можете спавати када умрете.

Сви смо ово схватили, у некој мери.Шта ако постоји бољи начин?

1. Четири сата дубоког, концентрисаног рада је довољно.

2. Рутина је кључна.

Рутина одузима избор од стварања.  Устанеш, урадиш све што је потребно да се ум оспособи, а онда се бациш на посао.

Без обзира да ли желите да будете велики писац, олимпијски спортиста, бриљантан музичар, рутина ће вас подржати — и, парадоксално, дати вам слободу. Ви тренирате свој мозак, своје тело да очекујете да ћете обавити посао у одређено време, без одлагања или претераног размишљања.

Затим, када завршите свој посао, има времена за одмор, за игру - за живот. У чему је цела поента живота, на крају крајева.

3. Ако сте у недоумици, напустите га.
Вежбање није само корисно, већ је и од суштинског значаја да будете најбољи, без обзира на посао који радите. Чини се да ходање стимулише несвесни мозак да пронађе решења и одличан је тоник између рафала концентрисаног рада.

Следећи пут када заглавите и осетите искушење да само прођете даље, покушајте да прошетате. Напољу је најбоље, али ради и трака за трчање. И може бити да када се вратите на посао, одговор је ту.

4. Дремке су дивне; али сан је неопходан.

дремање је вештина која се очигледно може научити.Што се тиче сна, недостатак истог нарушава рефлексе, доношење одлука и вашу способност учења. Повећава вероватноћу да ћете имати прекомерну тежину и може повећати вероватноћу деменције у старости. Лечимо се када спавамо. Наши мозгови консолидују сећања. Физички и психички, не можемо бити у најбољем стању ако смо стално лишени сна.

Ипак, сан није за слабашне. Намењен је људима који желе да воде здрав, срећан, креативан и продуктиван живот.

5. Радите напорно, играјте  се више!

Имати упијајући хоби - или 'дубоку игру', како то назива Соојунг-Ким Панг - важан је начин да се одморите и освежите. Може вам чак помоћи да решите проблеме подсвесно. (Брза напомена: сурфовање интернетом или препијање у кутијама се  не  рачунају.)

Празници, па чак и дужи одмори одсутни са посла да бисте путовали, учили и напредовали, такође вам могу помоћи да останете на врху своје игре, дајући новим идејама време и простор за прожимање. Плус: веома су забавни.

6. Помаже имати жену и слуге. добро је имати помоћ око свакодневних  послова.

То даје времена за више одмора: када радите паметно, и ви се одмарате паметно. То вам даје више времена за све врсте одмора .

Помаже у смањењу или опоравку од сагоревања: сагоревање смањује ниво енергије и штети вашем менталном здрављу. Али паметнији рад вам омогућава да водите рачуна о својој енергији за опоравак или смањење сагоревања . Паметнији рад вам показује како да се повежете са својим вредностима, оним што вам је значајно и вашим циљевима. 

Побољшава ваш баланс између пословног и приватног живота : Уместо да радите дуже и да вас заокупи ваш професионални живот, рад паметније нам скреће време за ваш лични живот. Паметнији рад је одлична пракса управљања временом која омогућава више равнотеже у вашем животу и испуњавање рокова према распореду.

Повећава вашу радну мотивацију: Након неколико дана паметног рада, разлику ће бити тешко занемарити. Ваша мотивација ће се повећати јер ћете бити продуктивнији и осећати се позитивно у вези са својим радом. Видећете шта ова нова стратегија чини за вас, мотивишући вас да поставите нове циљеве и наставите са растом.

15 савета да радите паметније, а не теже

 Реците збогом мултитаскингу.Ваш церебрални кортекс обраћа пажњу само на једну ствар у исто време . Мултитаскинг напреже ваш кортекс док покушава да фокусира вашу енергију и пажњу на превише различитих ствари.

Нагло пребацује задатке са квалитета вашег посла јер сте превише заузети променама да бисте се фокусирали на нове ствари. Нећете бити толико ефикасни ако не можете да посветите довољно пажње и енергије сваком задатку. 

Када откријете да скачете са једног задатка на други, покушајте да успорите са дубоким дисањем. Намерно доношење одлука ће вам омогућити да се усредсредите на један задатак и одолите жељи да пређете на други усред тока. За ово је потребна пракса. Схватите да ћете радити ефикасније када се фокусирате на један по један задатак, чак и ако вам се чини да ћете постићи више.

Завршите задатке у серијама.Бављење задацима у серијама може задржати ваш замах. На овај начин ћете бити фокусирани на један по један задатак. 

Будите проактивни и планирајте делове свог дана за задатке који се понављају. На пример, одговорите на све своје е-поруке током заказаног доба дана уместо кад год стигну у пријемно сандуче. Стратегија која ће вам помоћи у томе је блокирање времена , што укључује поделу вашег дана на мање блокове времена.

На тај начин ћете знати када имате времена да одговорите на е-пошту или да се организујете. Када примите е-поруку, можете знати да ће то бити обрађено касније током дана. Ово ће ограничити прекиде током ваших важних задатака, а ви ћете пронаћи бољи ритам у свом структурираном току посла. 

3. Правите паузе

Чак и ако се осећате преоптерећени свиме што је на вашој листи обавеза, ипак је важно да правите паузе . Распон пажње се троши након предугог фокусирања, па се побрините да закажете станке током радног дана. Током пауза, обавезно устаните да се истегнете, попијете воду и нешто угризете. 

Ова врста заказивања такође захтева добре вештине управљања временом . Постављање временских ограничења колико дуго ћете радити на одређеном задатку и паузе пре заказивања могу бити стресне, али ове границе ће користити вашој продуктивности.

Експериментишите са различитим техникама ломљења док не пронађете оно што вам одговара, као што је техника Помодоро - 25 минута рада након чега следи пауза од пет минута. Без обзира на то колико дуго паузирате, чините услугу свом наступу и добробити. 

Одвојите време у дану да бисте га посветили послу одржава вас организованим и ограничава ометања. Имајте на уму како планирате свој дан и све могуће сметње које би вам могле наићи.

Да ли сте јутарњи радник, али свакодневни састанак прекида ваш ток? Да ли вам колеге долазе са питањима док сте усред нечега? Користите један од многих алата за управљање календаром, заказивање времена фокуса и блокирање обавештења. Затим поштујте свој календар.

5. Почните да пратите своје време,Добра је идеја да дођете до корена када и где ваша продуктивност опада.

остојати образац у вашим ометањима — на пример када покушавате да радите током ручка — који би вас могао мотивисати да прилагодите свој распоред . Једном када видите обрасце у свом времену, можете покушати да замените друге добре навике , попут брзог истезања или чаше воде, што даје малу паузу без нарушавања ваше продуктивности

7. Искључите обавештења.Искључивање обавештења за апликације које нису у вези са послом повећава вашу продуктивност. Већина паметних телефона има функције Не узнемиравај које ограничавају обавештења или време застоја, што вас држи подаље од друштвених медија или непродуктивних апликација током одабраних сати.

Када се нађете у застоју са послом, корисно је променити окружење. Не можете да радите свој најважнији посао ако се осећате заробљени унутра. Излазак напоље ради неке вежбе ублажава стрес, смирује вас и концентрише ваш фокус. Ако имате више времена током паузе за ручак, покушајте да прошетате до најближег парка и удахнете свеж ваздух. Ваше ментално благостање ће вам бити захвално.

9. Прилагодите свој став

Сви имамо лоше дане. Превише фокусирање на негативне аспекте посла може вам одвратити пажњу од тога да будете продуктивни. Важно је да се подигнете и подсетите шта сте овде да постигнете. Размишљање о позитивним стварима у вашем свакодневном животу може вам дати бољи став када радите. За шта сте данас захвални?

10. Направите рутину и држите је се

Лакше је ући у добар посао сваког дана ако ваш дан почиње глатко. Ако ваша јутарња рутина почиње намештањем кревета и прањем лица, још увек се припремате за дан паметног рада.

Направите листу ствари које желите да урадите следећег дана сваке вечери и организујте је до јутра, поподнева и вечери. У просеку, потребно је 66 дана да се изгради навика .

11. Побољшајте своје комуникацијске вештине

Снажне комуникацијске вештине су веома важне, било да сте независни уговарач, предузетник или извршни директор. Побољшање ваших комуникацијских вештина неће вам користити само.

Колега или шеф који може ефикасно да комуницира штеди свима време, укључујући и своје. Више пажње посвећујете јасној и концизној комуникацији, што такође помаже вашим способностима доношења одлука.

Почните тако што ћете активно слушати људе и држати се једне по једне теме. Када шаљете е-пошту или тренутне поруке, нека ваше информације буду кратке и тачне. Са мање времена проведеног на одговарање или постављање питања, постићи ћете више.

12. Нека ваша листа обавеза буде управљива

Додавање нереалне количине дневних задатака на вашу листу обавеза може довести до разочарења када остану недовршени. Ако ваша листа буде кратка, постаје лакша за управљање и кориснија. 

Покушајте да одредите приоритет не више од пет задатака које треба да завршите. Све после тога је бонус. На овај начин ћете свој дан завршити задовољни што сте завршили све своје важне задатке. Осим тога, учините своју листу обавеза лакшом за управљање омогућава вам да успорите и будете сврсисходнији у свом послу. Нећете морати да користите пречице или да журите да бисте постигли немогућу листу.

Такође помаже да планирате свој посао неколико дана унапред. На почетку сваке недеље погледајте шта се спрема и направите план. Закажите важне задатке који захтевају више труда и размишљања у својим најпродуктивнијим сатима сваког дана. Сачувајте мање захтевне рутинске задатке за остатак дана. Ваши приоритетни задаци ће добити вашу најбољу енергију. 

А ти заузети, рутински задаци могу бити кандидати за елиминацију ако постоји софтвер или аутоматизација који могу да их носе. Размислите о улагању времена у побољшање тих процеса.

13. Радите посао у коме уживате

Можда је очигледно да кажете да радите оно што волите , али то чини сву разлику. Одабир пројеката за које се осећате страствено мотивише вас да дате све од себе. Такође чини рад мање напорним. Наравно, не може вам сваки посао бити омиљени, али додавање посла који волите ће вам дати нешто чему можете да се радујете сваког дана и позитивно ће утицати на ваше ментално здравље.

Размислите о томе који аспекти вашег рада вас оснажују и направите свесне изборе да их следите. Ако то значи промену послова , можда је време да се промените.

14. Научите како да кажете "не"

Да ли волите људе? Да ли волите да помажете људима сваки пут када то затраже? Понекад када другима увек кажете да, своје потребе стављате на друго место.

Научити како да кажете „не“ или чак „не сада“ помоћи ће вам да дате приоритет својој енергији и фокусу. Ако имате кратак рок, морате ставити свој рад пре него што подржите друге. Ово не значи да никада не треба да помажете својим колегама, али препознајте када је ваш посао приоритет.

15. Постављајте питања рано

Уместо да чекате до последњег тренутка да бисте поставили своја питања или тражили упутства, скочите на то што је пре могуће. Помаже вам да идентификујете и решите проблеме са којима ћете се касније можда суочити.

Осим тога, не желите да се исцрпљујете покушавајући да то решите сами ако знате да би ваш менаџер могао да вам помогне у томе. На тај начин ћете брже обављати задатке и нећете губити време покушавајући да пронађете решења. Ако је у питању задатак који се понавља или нешто што често радите, то ће такође помоћи вашој будућој ефикасности.


Comments