Tadao Ando - citati

 

„Суштина минимализма је једноставност, али једноставност без дубине је једноставно јефтина. Није довољно."

„Мислим да архитектура не мора превише да прича. Морате да ћутите и дозволите природи да се преруши у сунчеву светлост и ветар.

** „Надам се да ћу постићи једноставност, али се такође надам да ћу постићи дубину... Мислим да је важно да архитектура буде простор у којем се осећате духовно оснаженим.“ **

„Стварање архитектуре је изражавање карактеристичних аспеката стварног света као што су природа, историја, традиција и друштво, у просторној структури, заснованој на јасној и транспарентној логици.

„Ако људима не дате
ништа, они могу да размишљају о томе шта се може постићи из тог ничега.

"Архитектура се сматра завршеном само уз интервенцију људског бића које је доживљава."

Савремена архитектура брине и о људима.

„Занимају ме ствари које се дешавају око мене и имам потребу да разумем шта се дешава у другим уметничким секторима као што су музика и књижевност.


Тадао Андо је био под јаким утицајем јапанске културе, а то се огледа у једноставности његовог рада, будући да се у основи заснива на употреби мирних и хармоничних материјала као што су бетон, гвожђе и стакло, што ствара осећај апсолутне чистоће.Његове зграде су познате по креативном коришћењу природног светла, празног простора и структура које прате природне форме пејзажа. Андо је архитекта са више од четрдесет година искуства и студија стечених на самоуки начин , једноставно је похађао ноћне часове како би научио цртање, похађао је дописно курсеве за дизајн ентеријера, а од 1962. године се посветио путовањима да би упознао и проучавао зграде архитеката као што су Миес ван дер Рохе, Ле Цорбусиер, Франк Лоид Вригхт или Лоуис Кахн.

Године 1968. вратио се у Јапан и основао Тадао Андо Арцхитецтс & Ассоциатес студио у свом родном граду и временом се сматрао једним од најбољих архитеката на свету. Међу признањима која је добио је Притзкерова награда за архитектуру 1995. године.



Comments