KOUCING U AKCIJI

Osnove :
Prvo slusaj pazljivo, pokazi razumevanje i postovanje, ne prekidaj sagovornika, udubi se u razgovor i pokusaj da stvarno razumes sta neko zeli da kaze, sta to njemu znaci, kakva mu je energija kad prica, kako izgeda, kako se oseca. otkrij snage i slabosti klijenta , pozitivna i negativna emotivna stanja. kojoj socijalnoj grupaciji pripada i sa kojom se poistovecuje, koje grupe pokrecu, koje stagniraju i koje te vuku dole, koji su sumboli socijalne grupe. pronaci visi cilj, svrhu i pronaci podrsku, holisticki pristup za celi zivot. 


Proces promene u 5 faza, 

definisati idealnog sebe, realnog sebe, to znaci gde zelis da odes, a gde si sad, gde je razlika izmedju ta dva stanja , koje su snage i slabosti i motivacija, sposobnost ucenja i otvorenost za promene. Bitno je napraviti plan ucenja, i razvoj,koji neguje otvorenost i fleksibilnost, nadu i nagrade. 
Treba razlikovati stil planiranja i stil ucenja.

Stilovi planiranja

Postoje ciljno orijentisani , akciono orijentisani, i orijentisani ka pravcu .

Ciljno orijentisani planeri vole da postavljaju specifične ciljeve i prikazuju niz koraka delovanja. Ovi ljudi vole kontrolne liste i osećaj ostvarenja koji dolazi od završetka zadatka. Planeri koji su orijentisani ka pravcu poznaju opšti put koji žele nastaviti, ali ne preuzimaju previše specifične. Oni su vođeni osećajem svrhe i mogu prilagođavati svoje specifične akcije dok idu. Iznenađujući broj nas stvarno ne razmišlja mnogo o budućnosti. 

Akciono orijentisani planeri žive uglavnom u ovom trenutku, izbegavajući dugoročna razmatranja i biraju svoju sljedeću akciju zasnovanu na poslednjem.

Stilovi ucenja

Uskladi ciljeve i aktivnosti prema svom zivotnom stilu. 
Prvo odrediti ciljeve ucenja koji su u skladu sa licnom vizijom,  tako da budu prirodni, strateski i dugorocni. 
Uvek sagledavati u periodu od barem 5 godina.
Svaki cilj podeliti na manje delove i pratiti napredak da bi mogao da pratis da li si uspesan. 

Akcioni koraci su kratkorocni i odgovaraju na pitanja ko , kad , gde, kako i sta. 

Pronadji podrsku. Eksperimetisi probaj nove stvari. Razvijati nova ponasanja dok ne postanu navika.

Otkrij najbolju verziju sebe. Uci, menjaj se i rasti.

Promena treba da je odrziva. Od licne vizije idealnog sebe, kroz pozitivna osecaja, sigurnost i podrsku, posmatrajuci celi zivot.